top of page

Ailede Sağlıklı İletişimin 2 Temel Kuralı

Çocuklarla ilk iletişim anne karnındayken başlıyor. Bebek o andan itibaren 2 temel duyguyu hisseder. Bu iki temel duygu bebek dünyaya geldikten sonrada aile bireyleri tarafından sağlandığı takdirde sağlıklı iletişimin temelleri atılmış olur.

Çocuk yetiştirmenin temel kuralı, ailesi tarafından koşulsuz sevildikleri ve kabul edildikleri duygusunu hissettirebilmektir. Ailesi tarafından güvenildiğini ve koşulsuz olarak sevildiğini hisseden çocuklar kendilerinin değerli bir birey olduğunu, ne olursa olsun aileleri tarafından sevileceklerini bilirler. Bu sayede kendine güvenen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve dış dünya ile sağlıklı iletişim kurabilen birer yetişkin olabilirler.

Peki çocuğunuza sevgi ve güven duygularını hissettirmenin yolları nelerdir?

Sevginizi Açıkça İfade Edin

Sevgi, çocuğunuzun yerine kararlar vermek, sert kurallarla sınırlar koymak, tutarsız davranmak, ona sadece hediyeler almak ve bunu yaparken de içi boş “seni seviyorum” demek değildir.

Sevgi; onu korkutup sindirmemek, baskı yapmamak, onunla konuşmak ve en önemlisi onu dinlemek, duygularını bizlerle paylaşmasına izin vermek demektir. Hatta bazen uyurken bile kulağına eğilerek “ seni seviyorum” diyebilmektir.

Davranışlarınızla Örnek olun

Unutmayın ki çocuklar ailenin aynasıdır. Davranışlarınızın sürekli olarak çocuklarınız tarafından izlendiğini, sizi örnek aldıklarını düşünerek hareket etmelisiniz. Anne ve baba arasındaki ilişki bile çocuğun ailesinden alacağı sevginin temelini oluşturur.

Zaman Ayırın

Çocuğunuzla birebir zaman geçireceğiniz ortamlar yaratmalısınız. Zaman ayırmak,10 dakikada olsa bu süreyi "sadece seninle geçiriyorum"u ona hissettirebilmektir. Cep telefonunuzla ilgilenmeden, televizyon seyretmeden ayıracağınız 10 dakika bile çocuğunuzu daha mutlu edecektir.

Sorumluluk Verin

Çocuğunuza gelişim dönemi ve yaşını dikkate alarak ona uygun küçük sorumluluklar verdiğiniz takdirde sorumluluk duygusu ile kendilerine güven duymaya başlayacaklardır. Yapması keyifli olan, sonucunda güzel ve övünülecek bir durum yaratan davranışlar ile ilgili sorumlulukları kazandırmak daha kolay olacaktır. Örneğin, masayı kurmaya yardım etmek masayı temizlemeye ve kaldırmaya yardım etmekten daha eğlencelidir.

Aile ortamında sevgiyi ve güveni yaşayan çocuklar gelecekte de kendi çocuklarına aynı ortamı yaratacaklardır.

Sevgilerle,

Son Eklenenler
bottom of page