top of page

BİTMEYEN İSTEKLER


“İstiyorum”,

“isitiyorum”

“isitiyorum”

Çocuklarımızın bitmek bilmeyen istekleri, sürekli ve her fırsatta “istiyorum”, “şimdi istiyorum” diyerek isteklerini dile getirir ve olmazsa ağlayarak, kendilerini yere atarak, küserek ortalığı ayağa kaldırarak, bağırarak en sonunda bu dile getirdikleri isteklerini elde ederler.

Çocuklarınızın bitmek bilmeyen istekleri devam ederken aynı zamanda sizinde karşılanamayan ihtiyaçlarınız ortaya çıkmaktadır. Sürekli onların isteklerini yapmaktan yorulmuş anne babanın gerçekleşmeyen ihtiyaçları beklemede kalır. Bu durumda daha tahammülsüz, sinirli, kabul alanı daralmış anne baba ile istekleri bitmeyen çocuk arasında “ihtiyaç çatışması” ortaya çıkar.

Anne babaların en büyük sıkıntısıdır. Sadece çocuklarının isteklerini gerçekleştirirken kendilerini ihmal etmek. Oysa ki her iki tarafın ihtiyacının altında yatan şey yeterince anlaşılmaz ve ifade edilmezse sorun giderilemez. Aile içinde gerginlik ve çatışma sürekli devam eder.

Ailede çatışmalar kaçınılmazdır. Önemli olan oluşacak çatışmalardan nasıl çıktığınızdır. Çünkü çatışmalardan çıkış şeklimizle ya aile bağlarını güçlendiririz ya da tamir edilemez şekilde yıkarız.

Genellikle anne babalar bilinçsizce ihtiyacının kendisini ifade etmek yerine ihtiyaçlarını karşılayacak ön yargılı çözümlerini önerirler.

Çalışan anne babaların sıkça başına gelir, akşam uyku zamanı gelidİğinde dört yaşındaki kızınız uykudan önce kitap okumanızı ister. Sizinde sabaha bir rapor yetiştirmeniz gerekmektedir. Burada sergilediğiniz tutum hangisidir?

  • Ya bu isteği hızlıca yaparsınız yani bir kitap alır keyifsizce okursunuz.sadece onun istediğini yapmak için. Hoşgörülü anne baba tutumu ile yaklaşırsınız.

  • Ya da kitap okunma isteğini kızgın bir şekilde red eder, “çabuk uyu” der ve işinizin başına dönersiniz. Otoriter anne baba tutumu ile tepki verirsiniz.

Bu her iki yaklaşımda da ne siz ne de çocuğunuz memnun olmuştur. Temelde iki tarafında ihtiyacı karşılanmamış olur. Üstelik bir taraf diğerine kırılmış olarak günü bitirmiş olursunuz.

Çocuklarınız sürekli bir şeyler istiyor, oyuncak, çikolata, şeker, gene oyuncak vs. bu istekler böylece artarak devam ediyor. Çünkü asıl karşılanması gereken ihtiyaç karşılanmamıştır. İstekleri bu şekilde artığında ters giden bir şeyler var demektir. Çocuğunuz belkide duygusal anlamda sizden almadığı sevgiyi, ilgiyi bu isteklerini yaptırarak almaya çalışıyordur.

İstediği sadece sarılmak, başbaşa oyun oynamak veya güzel bir iyi geceler öpücüğü ile sevginizi görebilmektir.

Teknolojinin çok fazla hayatımıza girdiği, hızlı yaşadığımız bu dönemde biraz sakinleşip, çocuğumuza ihtiyacı olan sevgiyi verdiğimizde bu artarak çoğalan isteklerde git gide azalacaktır.

Son Eklenenler
bottom of page